Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Οι κοινοί θνητοί και οι… επίλεκτοι υπάλληλοι της Βουλής


Αδιαφανείς συνθήκες, παράλογα προνόμια

Ως γνωστόν, ο τελευταίος άνθρωπος που είχε δει προκήρυξη για πρόσληψη στη Βουλή… απλά δεν υπάρχει διότι όλοι οι εργαζόμενοι στον Οίκο της Δημοκρατίας προσελήφθησαν με «χαρτάκι».
Για να θυμηθούμε λοιπόν, τι προνόμια απολάμβαναν και απολαμβάνουν οι… ευπατρίδες υπάλληλοι της Βουλής που αρνούνται να εξισωθούν με τους λοιπούς -κοινούς θνητούς- Έλληνες:
- Για πολλά χρόνια, αμείβονταν με 16 μισθούς. Δηλαδή, όσους έπαιρνε ο κανονικός εργαζόμενος συν 2 ακόμη! Υποτίθεται ότι κόπηκε πέρυσι ο 15ος και ο 16ος. Μόνο, που επανήλθαν από το παράθυρο ως «κίνητρο επίτευξης στόχων στήριξης του κοινοβουλευτικού έργου» με το ποσό να αποφασίζεται από τον Πρόεδρο της Βουλής. Έτσι, ενώ στον προϋπολογισμό του 2011 προβλέπεται ποσό 16,9 εκ. ευρώ για τους 15ο και 16ο μισθό, στον προϋπολογισμό του 2012, ο… μασκαρεμένος 15ος και 16ος μισθός των υπαλλήλων της Βουλής θα κοστίσει 5,1 εκ. ευρώ. Δηλαδή, απλά περικόπηκε κατά 2/3. Στους λοιπούς κοινούς θνητούς του Δημοσίου κόπηκαν και ο 13ος και ο 14ος μισθός!
- Οι μισθοί ανέρχονταν τουλάχιστον σε 3.000 ευρώ (ΚΑΘΑΡΑ) μηνιαίως, τα οποία μάλιστα έπαιρναν και νεαροί υπάλληλοι της Βουλής με ελάχιστα χρόνια προϋπηρεσίας με έναν μεταπτυχιακό τίτλο. Αν προσθέσουμε τα επιδόματα (μόνο το μετεκλογικό επίδομα -που είχε δώσει προκαλώντας σάλο και ο Πολύδωρας- ανερχόταν στα 1.000 ευρώ στον καθένα!) και τις ειδικές υπερωρίες, το ποσό κάνει ένα καλό κομπόδεμα. Πλέον, περικόπηκε ώστε ο νεοπροσληφθείς να αμείβεται με 1.900 ευρώ ΚΑΘΑΡΑ. Δηλαδή, και πριν και μετά τις περικοπές, ένας 24άρης «ανιψιός» που μόλις τελείωσε το πανεπιστήμιο αμείβεται περισσότερο από τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, τον ηγέτη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος πλέον θα λαμβάνει βασικό μισθό 1.873 ευρώ! Το κωμικοτραγικό είναι ότι μετά τις περικοπές, ακόμη και μια καθαρίστρια στη Βουλή παίρνει περισσότερα από τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ (χθες ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι το ίδιο γίνεται και με τις καθαρίστριες του ΟΣΕ)!
- Οι υπάλληλοι της Βουλής λαμβάνουν εφάπαξ που αναλογεί σε 2 μισθούς ανά χρόνο εργασίας και ασφάλισης. Δηλαδή στα 30 χρόνια θα τους αναλογεί εφάπαξ ίσο με 60 μισθούς! Πόσο το υπολογίζουμε; Αν πάρουμε ως μέσο όρο μισθού (πολύ συγκρατημένα και υπολογίζοντας ΚΑΙ τις περικοπές) τις 3.000 ευρώ βγαίνει εφάπαξ 180.000 ευρώ! Ούτε 200.000 δηλαδή… Μην ανησυχείτε όμως.. Τις φθάνουν άνετα καθώς παίρνουν και δεύτερο εφάπαξ από το Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο των Πολιτικών Υπαλλήλων!
- Για να υπάρχουν λεφτά για να παίρνουν τα… βασιλικά εφάπαξ έχουν φροντίσει να εισπράττουν ενοίκιο σχεδόν απ’ ότι… κινείται μέσα στη Βουλή: το κυλικείο της Βουλής καταβάλει περίπου 25.000 ευρώ το χρόνο στο Ταμείο των υπαλλήλων, το (μίνι) υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας δίνει περίπου 300.000 ευρώ το χρόνο, το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ δίνει σχεδόν 50.000 ευρώ ετησίως και άλλα τόσα δίνει η Ολυμπιακή.
- Ο υπολογισμός της σύνταξης οδηγεί σε συντάξεις που είναι έως και 40% υψηλότερες από αυτές των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων καθώς -όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής- οι αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής αυξάνονται γεωμετρικά προς το τέλος του εργασιακού τους βίου, ώστε να υπολογίζονται μεγαλύτερες συντάξιμες αποδοχές. Το Μνημόνιο θα το καταργούσε αυτό αλλά με ισχύ μόνο από δω και στο εξής. Δηλαδή χωρίς να πειραχτούν οι «παλιοί»!
- Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και τα οικονομικά περιορισμένα, οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν ΚΑΙ δωρεάν παιδικό σταθμό για τα παιδιά τους ΚΑΙ δωρεάν πάρκινγκ ΚΑΙ δωρεάν γυμναστήριο. Και αν τύχει και αυξηθούν οι ανάγκες, όπως προέκυψε με τον παιδικό σταθμό, τους παραχωρείται και άλλος χώρος όπως αυτός στην Πλάκα που παραχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού!
- Απολαμβάνουν πολλών προνομίων όπως η δυνατότητα να ψωνίζουν στα συγκροτήματα για το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας (όπου είναι φθηνότερες οι τιμές) και το περίφημο αμετάθετο, που σημαίνει ότι άπαξ και μπεις… καθάρισες. Και άσε τον ανθυπολογαχό και τον ταγματάρχη να τρέχουν στον Έβρο…
Αυτά τα προνόμια έχουν οι κύριοι που αρνούνται να μπουν στην ίδια μοίρα με τους υπόλοιπους Έλληνες εργαζόμενους. Ναι, ακούγεται απίστευτο. Αλλά είναι αληθινό…

Δεν υπάρχουν σχόλια: