Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

«Ντρίμπλα Gazprom» Μέσω Ουγγαρίας o South Stream

Το «Νότιο Ρεύμα» (South Stream) παρ’ όλ’ αυτά θα περάσει μέσω του εδάφους της Ουγγαρίας. Η Gazprom και η εθνική εταιρεία φυσικού αερίου MVM υπέγραψαν χθες την οριστική επενδυτική τους συμφωνία σχετικά με το σχέδιο του South Stream.
Η Βουδαπέστη συμφώνησε να κατασκευάσει 229 χιλιόμετρα του κεντρικού αγωγού φυσικού αερίου. Πέραν τούτου το «Νότιο Ρεύμα» ήδη απέκτησε το καθεστώς σχεδίου εθνικής σημασίας.
Στις αρχές του 2008 η Gazprom ανακοίνωσε ότι η Ουγγαρία έγινε μία από τις χώρες-εταίρους του «Νότιου Ρεύματος». Όμως εξαιτίας μιας σειράς πολιτικών λόγων στη Βουδαπέστη αποφάσισαν εκείνη την εποχή να δώσουν την προτίμησή τους σε ένα άλλο σχέδιο φυσικού αερίου, το Nabucco και οι συνομιλίες με την Gazprom διαρκώς καθυστερούσαν. Η έναρξη της κατασκευής του Nabucco είχε προγραμματιστεί ήδη για την περασμένη χρονιά, όμως το σχέδιο, πιθανώτατα, θα μείνει στα χαρτιά, είναι πεπεισμένος ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Πετρελαίου – Φυσικού Αερίου Γκενάντι Σμαλ:
Νομίζω ότι αμέσως μόλις αρχίσουμε να κατασκευάζουμε το «Νότιο Ρεύμα», ο Nabucco θα πεθάνει, πριν καν γεννηθεί. Γιατί ο Nabucco δεν έχει σήμερα βάση σε πλουτοπαραγωγικές πηγές. Το Αζερμπαϊτζάν προς το παρόν δεν διαθέτει τέτοιους όγκους, η Τουρκμενία έδωσε το δικό της φυσικό αέριο στην Κίνα και το Ιράν, επομένως επίσης δεν μπορεί να λάβει μέρος. Είμαι πεπεισμένος ότι ο Nabucco δεν θα υπάρξει ως έργο.
Ταχύτερα όλων το κατάλαβαν αυτό στο Βελιγράδι.
Η Σερβία ήταν η πρώτη χώρα, η οποία ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες συνεννόησης και συνομιλιών με την Gazprom. Βλέποντας το αυτό η Ουγγαρία άλλαξε απότομα τους τόνους και επέστρεψε ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών. Σήμερα ο South Stream έχει στη Βουδαπέστη καθεστώς εθνικού σχεδίου. Υπολογίζοντας τα τεράστια χρέη του δημοσίου και τις απελπισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης να τα καλύψει, καταφεύγοντας συχνά στις πλέον ασυνήθιστες μεθόδους, η απόφαση της Ουγγαρίας είναι απολύτως λογική. Η χώρα, της οποίας η οικονομία αποτιμάται περίπου στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, θα αποκτήσει το αμέσως επόμενο διάστημα χιλιάδες θέσεις εργασίας, φορολογικά έσοδα στον προϋπολογισμό και πιθανότατα προνομιακούς όρους για την εισαγωγή φυσικού αερίου. Η Ρωσία με τη σειρά της θα είναι σε θέση να διαφοροποιήσει τις διαδρομές και ακόμη λιγότερο να εξαρτάται από την Ουκρανία, εξηγεί ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ:
Πρόκειται για μια πρόσθετη διακλάδωση στις διαδρομές των εξαγωγών μας και τη μείωση των κινδύνων, που συνδέονται με τη μεταφορά του αερίου. Εκτός από τον απευθείας διάδρομο για τις εξαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής Θάλασσας αποκτούμε άλλη μία απευθείας διαδρομή εξαγωγής αερίου στις χώρες της Ευρώπης και μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Υπολογίζοντας την έλλειψη ενεργειακών πηγών στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς και την οικονομική κρίση, η οποία όπως και πριν κλονίζει τις κορυφαίες οικονομίες της περιοχής, η Ευρώπη θα αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων και από τη Ρωσία, είναι βέβαιος ο διευθυντής του Ιδρύματος Ενεργειακής Ανάπτυξης Σεργκέι Πίκιν:
Εάν υπολογίσουμε ότι το πρόγραμμα προνομίων και επιδοτήσεων στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας άρχισε να σβήνει, νομίζω ότι αυτή η κατεύθυνση έχει προοπτικές. Θα αποκαλυφθούν αυτές όχι αύριο, ούτε μεθαύριο, αλλά στην προοπτική της δεκαετίας, νομίζω ότι μπορούμε να φθάσουμε εκείνο τον όγκο της ζήτησης, ο οποίος είναι απαραίτητος για την πλήρωση του «Νότιου Ρεύματος».
Το πρώτο τμήμα του κεντρικού αγωγού από τη Ρωσία προς την Κεντρική και Νότια Ευρώπη θα κατασκευαστεί στη Σερβία. Το Βελιγράδι θα ξεκινήσει τις εργασίες ήδη το Δεκέμβριο. Και μέσα σε μόλις τρία χρόνια η Ρωσία θα είναι σε θέση να εξαγάγει συνολικά περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές ετησίως, χωρίς απειλή να διακοπούν οι εξαγωγές από την πλευρά της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: