Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΕΝΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ 6.500 ΕΥΡΩ!

Μαδούρο: Στέλνει στρατό για να ρίξει τις τιμές

Και τον... στρατό επιστρατεύει πλέον ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο στη μάχη κατά του πληθωρισμού. Σε μια πρωτοφανή κίνηση ο διάδοχος του Ούγκο Τσάβεζ ζήτησε το Σάββατο από δυνάμεις της εθνοφρουράς να καταλάβουν αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών, να συλλάβουν τους διευθυντές της και να αναγκάσουν τους υπευθύνους της να πωλούν φθηνότερα τα προϊόντα τους.
Η πρωτοφανής απόφαση Μαδούρο θεωρείται η... απάντηση της κυβέρνησης στο πρόβλημα του πληθωρισμού που μαστίζει την οικονομία της χώρας.
Η κίνηση Μαδούρο είχε σαν αποτέλεσμα έξω από τα καταστήματα της εταιρίας να συνωστισθούν εκατοντάδες πολίτες με... άγριες διαθέσεις «παζαριών» ενώ σε ένα από τα καταστήματα της αλυσίδας, στην πόλη Βαλένθια, προκλήθηκε πραγματική λεηλασία.
«Ο πληθωρισμός μάς σκοτώνει. Δεν ξέρω αν αυτός είναι ο σωστός τρόπος, αλλά κάτι πρέπει να γίνει», δηλώνει (στον Guardian) ο Κάρλος Ρανγχέλ ένας από τους τουλάχιστον 500 ανθρώπους που στήθηκαν στις ουρές έξω από ένα κατάστημα της αλυσίδας στο Καράκας.
Ο Μαδούρο, που κατηγορεί τους πλούσιους επιχειρηματίες αλλά και τους κεντροδεξιούς αντιπάλους του ότι διεξάγουν εναντίον της χώρας ύπουλο οικονομικό πόλεμο με τη στήριξη της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η κατάληψη της αλυσίδας ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου στην πανεθνική προσπάθεια κατά των «κερδοσκόπων».
Oι αρχές της χώρας συνέλαβαν τους μάνατζερ της αλυσίδας Daka,(απασχολεί 500 εργαζόμενους) και με δυνάμεις του στρατού στα καταστήματά της, ζήτησαν από τους υπευθύνους της εταιρίας να πουλάνε τα προϊόντα σε φθηνότερες τιμές.
Σε διάγγελμά του, το Σάββατο, ο ηγέτης χώρας καταδίκασε μεν το περιστατικό λεηλασίας στη Βαλένθια, αλλά το χαρακτήρισε ως «μεμονωμένο».
«Οι πραγματικοί εγκληματίες είναι», είπε, «οι αδίστακτοι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τους Βενεζουελάνους με αδικαιολόγητα υψηλές τιμές».
«Αυτοί που λεηλατούν τη Βενεζουέλα είστε εσείς, παράσιτα της μπουρζουαζίας», είπε ο Μαδούρο κατηγορώντας την Daka για τιμές πώλησης προϊόντων έως και 1.000 φορές άνω του κόστους.
Φανέρωσε μάλιστα την έκπληξή του για ένα συγκεκριμένο πλυντήριο που πωλείται προς 54.000 μπολιβάρ (περίπου 6.400 ευρώ...).
«Θα χτενίσουμε όλη τη χώρα τις επόμενες μέρες. Αυτή η κλοπή του λαού πρέπει να σταματήσει. Ακόμη δεν έχετε δει τίποτα!», πρόσθεσε.
Διευκρινίζοντας δε τι εννοεί, ανέφερε ότι ειδικοί της κυβέρνησής του έλαβαν λάβει εντολή να μπλοκάρουν όσα sites δημοσιεύουν τις παράνομες ισοτιμίες του μπολιβάρ με το δολάριο, στη μαύρη αγορά.
«Τους κόψαμε», είπε, χειροκροτούμενος από οπαδούς του - παρότι μερικά από τα σάιτ αυτά εξακολούθησαν και σήμερα να λειτουργούν κανονικά, όπως τουλάχιστον μεταφέρουν ρεπόρτερς του Reuters στη Βενεζουέλα.
Η κίνηση Μαδούρο εναντίον της Daka ήταν το αποκορύφωμα των προειδοποιήσεων που είχε ο ίδιος απευθύνει εναντίον των εταιριών καλώντας τες να ρίξουν τις τιμές τους ενόψει της χριστουγεννιάτικης αγοράς.
Παραπέμπει δε στις πρακτικές του προκατόχου του, Ούγκο Τσάβεζ, ο οποίος στα 14 χρόνια διακυβέρνησής του, δεν έχανε την ευκαιρία με αιφνιδιαστικά τηλεοπτικά διαγγέλματα προς το έθνος να ανακοινώνει εθνικοποιήσεις και απαλλοτριώσεις, στέλνοντας στρατιώτες για να προστατεύοσυν πετρελαϊκά πεδία, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αλλά και σούπερμάρκετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: