Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ποιος και τι ευθύνεται για το «κλατάρισμα» του Μέσι


Θα μπορούσε να είναι ένα άψογα εκτελεσμένο σχέδιο... εξόντωσης. Δημιούργημα ενός νοσηρού
μυαλού, σαν αυτά που βλέπουμε στο κινηματογραφικό πανί. Χωρισμένο σε τρεις πτυχές. Και τον Λιονέλ Μέσι στο κέντρο του. Πρώτα θέλησαν να του «στερήσουν» το προφίλ του καλού πολίτη. Εγινε! Στη συνέχεια επέλεξαν να αφαιρέσουν το (ήδη «πληγωμένο» είναι η αλήθεια) προσωπείο του καλού παιδιού στα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα. Εγινε κι αυτό! Τελευταίο βήμα; Η στέρηση της δυνατότητας να κάνει αυτό που τόσο λατρεύει: να παίζει ποδόσφαιρο. Εστω και για μικρό διάστημα. Τρίτωσε, λοιπόν, το κακό... Το δεύτερο αριθμητικό συνθετικό του 2013 θα καταδιώκει τον Αργεντινό επιθετικό για λίγες ημέρες ακόμη. Το τέλος της χρονιάς θα τον βρει κάπου στις πολυτελείς θέσεις του «Καμπ Νου». Σε υποχρεωτική ξεκούραση. Με μπόλικο χρόνο για να σκεφτεί τι πήγε λάθος. Ισως από το μυαλό του να έχει περάσει και η σκέψη ότι ενδεχομένως να έχουν δίκιο εκείνοι που προσέχουν τις μαύρες γάτες και ό,τι έχει σχέση με το... 13.
Από τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα, ο Αργεντινός μοιάζει να έχει ζήσει όλα τα άσχημα. Μία πορεία (για κάποιους) φυσιολογική. Οποιος είναι στην κορυφή για μεγάλο διάστημα, ζει και μια μεγαλειώδη πτώση.

Το 2012 τον έβρισκε να σκοράρει με ρυθμό ασταμάτητο. Οχι πως το 2013 έπαψε η σχέση του με τα δίχτυα. Ωστόσο, παράλληλα, συνήψε σχέση και με μία «αχρείαστη ερωμένη»: τους τραυματισμούς. Για έναν άνθρωπο που παίζει ασταμάτητα στον ρυθμό που έπαιζε ο Μέσι, η εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί και φυσιολογική. Ακόμη και για όσους επιμένουν πως είναι από άλλον... πλανήτη.
Ομως, δεν είναι μόνο οι τραυματισμοί που πρέπει να απασχολούν τον άσο της Μπάρτσα, καθώς φέτος δέχτηκε μεγάλο πλήγμα και η δημόσια εικόνα του.

1. Υπόθεση φοροδιαφυγής
Τον Ιούνιο έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα δημοσιεύματα περί φοροδιαφυγής, τα οποία ενέπλεκαν τον ίδιο, τον πατέρα του, Χόρχε και αφορούσαν αρκετά αδήλωτα εκατομμύρια ευρώ στον λογαριασμό του. Λίγες ημέρες αργότερα ήρθε η επιβεβαίωση. Ο Αργεντινός καλούνταν από τη δικαιοσύνη να εξηγήσει τα... ανεξήγητα. Μπροστά στο Ευαγγέλιο, πατήρ και υιός, δήλωσαν αθώοι. Μόνο που ο μπαμπάς Χόρχε (τον Αύγουστο) πλήρωσε στο κράτος όσα χρήματα είχαν... εξαφανιστεί! Ωστόσο, η υπόθεση δεν έκλεισε και πρόκειται να γίνει και νέα έρευνα.

2. Ο... νταής των αποδυτηρίων
Ολα ξεκίνησαν πάλι από ένα δημοσίευμα. Σε αυτό ο Μέσι εμφανιζόταν κάτι περισσότερο από
δεσποτικός. Υποβαθμίζοντας την αξία των συμπαικτών του, μιλώντας, παράλληλα, αλαζονικά για τον ίδιο.
Μάλιστα, το ρεπορτάζ ανέφερε πως αρκετοί «μπλαουγκράνα» αποχωρούσαν με δάκρυα στα μάτια, ύστερα από όσα άκουγαν από εκείνον. Με λίγα λόγια, ο «Λίο» εμφανίστηκε ως ο... νταής των αποδυτηρίων της «Μπάρτσα». Καταρρίπτοντας τον «μύθο» που είχε δημιουργήσει ο Ιμπραΐμοβιτς και σύμφωνα με αυτόν οι παίκτες της Μπαρτσα, την περίδο που αγωνιζόταν στη Βαρκελώνη, έμοιαζαν με ένα τσούρμο σχολιαρόπαιδα.

3. Συχνοί τραυματισμοί
Φέτος, ο Αργεντίνος σουπερστάρ ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, οι οποίοι έκαναν την εμφάνισή τους αρκετά συχνά, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.
Τον Απρίλιο στον προημιτελικό κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν ήταν η φορά που τραυματίστηκε. Η απουσία του περιορίστηκε σε λίγες ημέρες, αφού ο ημιτελικός με την Μπάγερν Μονάχου πλησίαζε απειλητικά.
Στις 21 Αυγούστου, στο δεύτερο Σούπερ Καπ με την Ατλέτικο Μ. ο Μέσι αισθάνεται εκ νέου ενοχλήσεις στο πόδι, ενώ στην αναμέτρηση πρωταθλήματος με την Αλμερία (28 Αυγούστου) το πόδι του τον προδίδει ξανά.
Στις 10 Νοεμβρίου αγωνίστηκε μόλις για 20 λεπτά απέναντι στην Μπέτις, προτού αντικατασταθεί. Το ιατρικό πόρισμα ανέφερε θλάση στο πόδι και απουσία δύο μηνών.
Το συγκεκριμένο διάστημα σημαίνει πως θα αγωνιστεί ξανά στις αρχές του 2014. Με έναν ακόμη... αστερίσκο: Την αδυναμία κατάκτησης μίας ακόμη «Χρυσής Μπάλας». Βλέπετε, η απουσία του και η ταυτόχρονη αγωνιστική παρουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο, μπορεί να δώσει το πολυπόθητο... δισκοπότηρο στον Πορτογάλο. Ενα «φρένο» στην κυριαρχία του Μέσι τα τέσσερα τελευταία χρονιά. Ισως ο πιο κατάλληλος τρόπος για να αποχωρήσει το 2013. Και η καλύτερη υπόσχεση για την έναρξη του 2014...

Και κάτι τελευταίο. Που δεν έχει καμία σχέση με την όποια κακοτυχία μπορεί να καταδιώκει το αστέρι της Μπαρτσελόνα. Οι ισπανικές εφημερίδες δεν χρειάστηκε να το αναζητήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από τη μία, αποκάλυπταν την περιορισμένη πια επιμέλεια του Λιονέλ Μέσι από το ιατρικό επιτελείο της ομάδας. Και την επιστροφή του στην περίεργη τριετία ανάμεσα στο 2005 και το 2008, όπου είχε τέσσερις παρόμοιους τραυματισμούς. Από την άλλη, τόνιζαν τα καλοκαιρινά χιλιόμετρα που έχει διανύσει, σε μια εποχή που αφιερώνεται στην ξεκούραση.
Οι χορηγοί δίνουν αρκετά χρήματα στον Αργεντινό, προκειμένου να μπορούν να δανείζονται το πρόσωπό του. Και κάθε επιθυμία τους μοιάζει με διαταγή. Ειδικά όταν οι... μεσάζοντες που επηρεάζουν την κρίση του Μέσι, πρόκειται να αυξήσουν για λίγο ή πολύ τις τραπεζικές τους καταθέσεις.
Ούτε λίγο ούτε πολύ το καλοκαίρι ο «Λίο» έκανε τον γύρο του κόσμου τρεις φορές! Και όλα αυτά σε διάστημα 64 ημερών, καλύπτοντας 123.333 χιλιόμετρα. Προφανώς και ο φανταστικός ήρωας του συγγραφέα Ιουλίου Βερν, Φιλέας Φογκ, θα ένιωθε... κατάθλιψη με το δικό του κατόρθωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: