Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Moltes felicitats Barça!

Σαν σήμερα, στις 29 Νοεμβρίου του 1899, μια μικρή ομάδα 12 ανθρώπων ίδρυσε έναν από τους μεγαλύτερους αθλητικούς συλλόγους παγκοσμίως, την FC Barcelona.


Ο ιδρυτής της Μπαρτσελόνα, Χανς Μαξ Γκάμπερ, γνωστός στην Ισπανία ως Τζουάν Γκάμπερ, υπήρξε ένας Ελβετός αθλητής, ο οποίος ίδρυσε δυο ποδοσφαιρικές ομάδες, την FC Zurich (Ζυρίχη) και την FC Barcelona. Ο Γκάμπερ ξεκίνησε την καριέρα του ως ποδηλάτης για να στραφεί όμως λίγο αργότερα στο ποδόσφαιρο, αγωνιζόμενος ως επιθετικός στις ομάδες της Βασιλείας και της Εξέλσιορ στην Ελβετία. Το 1899 ο ενθουσιώδης και δημιουργικός Γκάμπερ έφτασε στη Βαρκελώνη και αμέσως άρχισε να διοργανώνει παιχνίδια στη γειτονιά όπου έμενε. Στις 22 Οκτωβρίου του 1899 δημοσίευσε στο αθλητικό περιοδικό «Los deportes» μια αγγελία, στην οποία καλούσε σε συνάντηση όλους τους φιλάθλους που ενδιαφέρονταν για το ποδόσφαιρο. Πέντε εβδομάδες αργότερα, στις 29 Νοεμβρίου, στο Γυμναστήριο Σουλέ της οδού Μοντζουΐκ ντελ Κάρμε, ο Γκάμπερ και έντεκα ακόμα θιασώτες του ποδοσφαίρου υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη της Foot–Ball Club de Barcelona. Η ιστορία των «μπλαουγκράνα» ξεκινούσε…

 ΜΠΑΡΤΣΕΛΟ(Ν)Α / ΝΟΥΝΙΕΘ


Ο Τζουζέπ Γιουίς Νούνιεθ υπήρξε πρόεδρος της Μπαρτσελόνα για 22 χρόνια, από το 1978 μέχρι το 2000.
Ο Τζουζέπ Γιουίς Νούνιεθ υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Ανέλαβε το πόστο το 1978 και αποχώρησε το 2000, έχοντας συμπληρώσει 22 χρόνια στην προεδρία. Επί των ημερών του, τα αθλητικά τμήματα του συλλόγου κατέκτησαν συνολικά 141 τίτλους, αριθμός ρεκόρ μέχρι και σήμερα. Στη διάρκεια της θητείας του δημιουργήθηκαν οι περίφημες ακαδημίες των «μπλαουγκράνα», ενώ σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο, η Μπάρσα απέκτησε παγκόσμια αίγλη με την περίφημη Dream Team του Κρόιφ, τα τέσσερα σερί πρωταθλήματα και φυσικά την κατάκτηση του πρώτου Πρωταθλητριών στην ιστορία του συλλόγου. Η διοίκηση του Νούνιεθ έχτισε το «Μίνι Εστάδι», άνοιξε το μουσείο της Μπαρτσελόνα, μεγάλωσε τη χωρητικότητα των «Καμπ Νόου» και «Παλαού Μπλαουγκράνα» και αγόρασε τις εκτάσεις στις οποίες στεγάζεται σήμερα το υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο της ομάδας. Τέλος, στη διάρκεια της προεδρίας του, οι σύνδεσμοι φιλάθλων αυξήθηκαν από 96 σε περισσότερους από 1300 σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: