Τρίτη 21 Μαΐου 2013


Οκλαχόμα: βιβλική καταστροφή – 91 νεκροί από τη μανία του φονικού ανεμοστρόβιλου


Ο γιγάντιος ανεμοστρόβιλος, διαμέτρου άνω του 1,5 χλμ, που σάρωσε την Οκλαχόμα το απόγευμα της Δευτέρας, σκότωσε 91 ανθρώπους, 20 εκ των οποίων παιδιά.Παράλληλα προκάλεσε σοβαρές
υλικές ζημιές, παρασύροντας αυτοκίνητα και καταστρέφοντας ολοσχερώς τουλάχιστον δυο σχολεία, όπου οι διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια.Τα νοσοκομεία γέμισαν τραυματίες και σύμφωνα με τις Αρχές πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια, κυρίως στο προάστιο Μουρ της Οκλαχόμα Σίτι, που επλήγη περισσότερο από τη μανία του ανεμοστρόβιλου.Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Οκλαχόμα Σίτι για θέματα Υγείας, Amy Elliott, οι νεκροί ανέρχονται σε 91 άτομα, ωστόσο ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. Στα νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί 145 τραυματίες, 70 εκ των οποίων παιδιά.
«Πολλές γειτονιές καταστράφηκαν ολοσχερώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Οκλαχόμα Σίτι, Gary Knight. «Υπάρχουν γειτονιές που απλά ισοπεδώθηκαν», προσέθεσε.Τα συντρίμμια, οι καταστροφές στους αυτοκινητόδρομους και η μεγάλη κίνηση υπονομεύουν τις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς οι διασώστες δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τις περιοχές που έχουν πληγεί..
Ο ανεμοστρόβιλος εκδηλώθηκε στις 2:56 μ.μ., τοπική ώρα, μόλις 16 λεπτά μετά την πρώτη προειδοποίηση και ταξίδεψε 32 χιλιόμετρα. Έμεινε στο έδαφος 40 λεπτά, σαρώνοντας πρώτα το Νιουκάστλ και στη συνέχεια διένυσε διαδρομή 16 χιλιομέτρων προς το Μούρ, πυκνοκατοικημένο προάστιο της Οκλαχόμα Σίτι.
Οι αρχές κατατάσσουν τον φονικό ανεμοστρόβιλο στο τέταρτο από τα πέντε επίπεδα της κλίμακας Fujita, η οποία αξιολογεί την ισχύ των ανεμοστρόβιλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: