Παρασκευή 17 Μαΐου 2013


The Guardian: Οι τοξικομανείς στην Ελλάδα στρέφονται στο σίσα καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει.


Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης οδηγούν τους ναρκομανείς σε θανατηφόρες ουσίες όπως το σίσα, το επονομαζόμενο και ως "κοκαΐνη των φτωχών" σύμφωνα με εκτενές ροπορτάζ της Βρετανικής Guardian.


"Κανείς δεν γνωρίζει ποιο ήρθε πρώτο: η οικονομική κρίση που διαλύει την Ελλάδα ή το σίσα, το ναρκωτικό που έχει γίνει γνωστό ως η κοκαΐνη των φτωχών; Ωστόσο, εκείνο που όλοι στην Ελλάδα γνωρίζουν είναι ότι το σίσα σκοτώνει. Και με μόλις 2 ευρώ τη δόση, το ναρκωτικό-δολοφόνος έχει γίνει ο διώκτης της Ελλάδας", αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Helena Smith, ανταποκρίτριας της  βρετανικής εφημερίδας Guardian.
Ναρκομανείς το περιγράφουν ως το χειρότερο είδος ναρκωτικής ουσίας, μία πραγματική κόλαση: σου καίει τα σωθικά και αυξάνει την επιθετικότητα σε σημείο πλήρους απώλειας ελέγχου και παραφροσύνης. Είναι, όμως, φτηνό και εύκολο να το βρει κανείς, εξ ου και η δημοφιλία του.
"Το σίσα είναι το προτιμώμενο ναρκωτικό χιλιάδων άστεγων, απελπισμένων Ελλήνων, μία παραλλαγή κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, η δυνατότητα της οποίας να ωθήσει τους χρήστες της στα όρια της ανεξέλεγκτης βίας επιτείνεται από τις ουσίες με τις οποίες αναμειγνύεται συνήθως αυτό το συνθετικό ναρκωτικό: οξέα μπαταρίας, λάδια μηχανής, ακόμη και σαμπουάν", επισημαίνει το δημοσίευμα.
Το χειρότερο είναι πως όχι μόνο είναι ένα ναρκωτικό εύκολα προσβάσιμο, αλλά και εύκολο στην παρασκευή του: κομμένο και ραμμένο για μια κοινωνία που βλέπει ελάχιστο φως στην άκρη του τούνελ.
Η "κοκαΐνη των φτωχών", όπως αποκαλείται το παραισθησιογόνο ναρκωτικό έχει κατακλύσεις τις πιάτσες των ναρκομανών στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο κυριότερος λόγος που έχει εξαπλωθεί τόσο η χρήση του είναι το χαμηλό του κόστος, καθώς η τιμή της δόσης είναι περίπου δύο-τρία ευρώ. Το ναρκωτικό αυτό παρασκευάζεται σε αυτοσχέδια εργαστήρια που μπορεί να βρίσκονται ακόμα και σε πάρκα της πόλης, έτσι είναι απαλλαγμένο από το κόστος παραγωγής των φυσικών ουσιών και τις δυσκολίες εισαγωγής ή εξαγωγής του
"Πρόκειται για ναρκωτικό-δολοφόνο, αλλά και για ναρκωτικό που ξυπνάει το δολοφόνο μέσα σου. Μπορεί να φτάσεις να σκοτώσεις χωρίς καν να το καταλάβεις. Και εξαπλώνεται ταχύτερα και από τον ίδιο το θάνατο», αναφέρει μαρτυρία χρήστη σε ντοκιμαντέρ του Vice.
Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, επικεφαλής του ΚΕΘΕΑ  ανέφερε "Το σίσα είναι το φάρμακο τη λιτότητας" και προσθέτει "Η κρίση έχει δώσει τη δυνατότητα στους εμπόρους να προωθήσουν ένα νέο, φτηνό ναρκωτικό, μια κοκαΐνη για τους φτωχούς."
"Η κρίση έχει δημιουργήσει ένα ευρέως διαδεδομένο αίσθημα της απαισιοδοξίας." και προσθέτει " Το μόνο που καταφέρνουν με αυτόν τον τρόπο είναι η περιθωριοποίηση και η ώθηση των χρηστών στα χέρια των εμπόρων ναρκωτικών για προστασία".
Το κακό όμως δεν περιορίζεται εκεί, καθώς η χρήση του εν λόγω ναρκωτικού συνδέεται και με την αύξηση των ποσοστών της πορνείας κατά 40% στις τάξεις των ναρκομανών.
Οι παρενέργειές του είναι άμεσες και άκρως επικίνδυνες για την υγεία του χρήστη. Το δυνατό παραισθησιογόνο μετατρέπει τον χρήστη για τουλάχιστον 20 ώρες σε ένα πολύ επιθετικό άτομο, με τεράστια δύναμη και υπερκινητικότητα. Δημιουργεί ψευδαισθήσεις, επιθετικότητα, νευρικότητα και διάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα.
Αρχικά το πρόσωπο και το σώμα του χρήστη γεμίζει πληγές, η απώλεια βάρους είναι άμεση, το δέρμα γεμίζει ρυτίδες, τα δόντια σαπίζουν, ενώ καίγεται το λίπος στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα άνθρωποι 25 και 30 ετών να μοιάζουν αποστεωμένοι.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ΚΕΘΕΑ οι χρήστες του σίσα γερνούν σε διάστημα έξι μηνών. Τις ζημιές που προκαλεί στον οργανισμό τους η ηρωίνη σε 20 χρόνια, το σίσα τις προκαλεί σε ελάχιστο διάστημα.
Σοκαριστικά περιστατικά, τα οποία αποτελούν μέρος ενός ολοένα διογκούμενου φαινομένου, άρρηκτα συνυφασμένου με την κρίση, που αποσαρθρώνει συθέμελα την ήδη νοσούσα ελληνική κοινωνία, καταλήγει το δημοσίευμα.
Στη χώρα έχουν πολλαπλασιαστεί οι αυτοκτονίες, έχει εξαπλωθεί η μόλυνση από τον ιό HIV και η ανεργία των ΄νέων ξεπερνά το 64%.
Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας, αλλά από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009 έχει χάσει 70 από τα 500 άτομα προσωπικό που απασχολούσε και ο προϋπολογισμός του κατ' απαίτηση της τρόικας μειώθηκε κατά το ένα τρίτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: