Σάββατο 18 Μαΐου 2013


Σπάνιο είδος το χαρτί υγείας στη Βενεζουέλα

Κρατώντας τον θησαυρό της, τις σακούλες με το χαρτί υγείας, η γυναίκα της φωτογραφίας επιστρέφει, έπειτα από την πολύωρη αναζήτηση, στο σπίτι της στο Καράκας.


Mεγάλες ελλείψεις εμφανίζονται σε αγαθά πρώτης ανάγκης στη Βενεζουέλα. Γάλα, βούτυρο, καφές και καλαμποκάλευρο λιγοστεύουν. Τώρα όμως φαίνεται ότι δεν υπάρχει ούτε χαρτί υγείας. Η
κυβέρνηση δεν έμεινε με δεμένα τα χέρια, αλλά αφού εξαπέλυσε μύδρους εναντίον των αντιπάλων της, που ούτως ή άλλως κατηγορεί για τις υπόλοιπες ελλείψεις, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εισαγάγει πενήντα εκατομμύρια ρολά προκειμένου να μη στερηθεί το αγαθό κανείς. Οι υποσχέσεις, ωστόσο, δεν ικανοποίησαν τους καταναλωτές, που αγωνιωδώς αναζητούσαν να βρουν έστω και ένα ρολό.«Αυτή είναι η σταγόνα που θα κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει», μονολογούσε ο Μανουέλ Φαγκούντες, ένας από τους καταναλωτές που αναζητούσαν χαρτί στο Καράκας. «Είμαι 71 ετών και είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο», τόνισε. Σε ένα σούπερ μάρκετ, που επισκέφθηκαν δημοσιογράφοι του Ασοσιέιτεντ Πρες στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, δεν υπήρχε ούτε ένα ρολό, ενώ σε άλλο που παρέλαβε νέες προμήθειες, αμέσως συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες επίδοξοι αγοραστές. «Ψάχνω να βρω έστω και ένα ρολό τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Εμαθα ότι εδώ υπάρχει και έτσι στάθηκα στην ουρά», είπε ένας πολίτης.

Τα αίτια
Η έλλειψη των αγαθών οφείλεται, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, στη διατίμηση των βασικών αγαθών, πρακτική που εφαρμόστηκε προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτά ακόμα και οι φτωχότεροι, αλλά και στους συναλλαγματικούς περιορισμούς.
Ο υπουργός Εμπορίου, Αλεχάντρο Φλέμινγκ, ισχυρίστηκε ότι για την έλλειψη του χαρτιού υγείας ευθύνεται η υπερβολική ζήτηση, αποτέλεσμα εκστρατείας των ΜΜΕ, που στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της χώρας, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος επιλέχθηκε από τον Τσάβες ως συνεχιστής της «μπολιβαριανής επανάστασης», ισχυρίζεται πως οι αντικυβερνητικές δυνάμεις προκαλούν τεχνητά τις ελλείψεις προκειμένου να βλάψουν τη Βενεζουέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: