Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Το χρέος είναι πιο ωραίο όταν διαγράφεται



Η Ρωσία διέγραψε τα χρέη μιας σειράς αφρικανικών χωρών. Το συνολικό ποσό αυτού του χρέους ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Άλλα 50 εκατομμύρια η Μόσχα κατέθεσε στο Ταμείο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα φτωχότερα κράτη. Τα χρηματικά αυτά ποσά θα κατευθυνθούν επίσης και στη Μαύρη ήπειρο και θα επενδυθούν στην ανάπτυξη της υποσαχάριας περιοχής της.
Αυτό δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Οργανισμών του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Σεργκέεφ στη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Τα χρέη, τα οποία η Ρωσία διέγραψε σε αφρικανικές χώρες, σχηματίστηκαν κυρίως από την εποχή ακόμη της Σοβιετικής Ένωσης. Τότε η Μόσχα βοηθούσε ενεργά κράτη με σοσιαλιστικό προσανατολισμό, συνεργαζόμενη μαζί τους στο στρατιωτικό τομέα και βοηθώντας να κατασκευαστούν διάφορες εγκαταστάσεις στο έδαφός τους. Τώρα η Ρωσία σταδιακά διαγράφει τα χρέη, που έχουν παραμείνει από τότε. Έτσι λοιπόν το 2008 διέγραψε 16 δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα σε αυτό το ποσό προστέθηκαν άλλα τέσσερα και πλέον δισεκατομμύρια, επομένως το συνολικό ποσό των διαγραμμένων χρεών υπερέβη τα 20 δισεκατομμύρια. Πάντως δεν αξίζει να θρηνεί κανείς αυτά τα χρήματα, διότι σε κάθε περίπτωση δεν θα ήταν δυνατή η επιστροφή τους, εκτιμά ο υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Αφρικής Ντμίτρι Μπονταρένκο:
Πρόκειται για τα λεγόμενα μη ρευστοποιήσιμα χρέη, δηλαδή για χρέη για τα οποία, είναι προφανές ότι ποτέ δεν θα υπήρχε επιστροφή τους. Γι’ αυτό οι επιλογές ήταν μόνο δύο: τα χρέη αυτά να διατηρηθούν και να καταβληθεί προσπάθεια κάτι να κερδηθεί σε αυτή τη βάση, είτε με κάποιο τρόπο να τα αποχαιρετίσουμε. Υπάρχει η πρακτική της πώλησης των χρεών. Σε αυτήν η Ρωσία κατέφευγε τη δεκαετία του 1990, όταν τα χρέη των αφρικανικών χωρών στην ΕΣΣΔ, που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία, πωλούνταν, για παράδειγμα τα χρέη της Μοζαμβίκης στην Ελβετία. Για ποιο σκοπό αυτό χρειαζόταν στους αγοραστές: με αυτά τα ποσά αποκτούσαν διάφορες παραχωρήσεις στις αντίστοιχες χώρες, αναλάμβαναν την εκμετάλλευση κοιτασμάτων ορυκτών και ούτω καθ’ εξής.
Όμως το θέμα δεν είναι μόνο ότι δεν θα γινόταν κατορθωτό θα επιστραφούν τα χρέη. Η Ρωσία κατανοεί πλήρως ότι τα κράτη της Αφρικής χρήζουν βοήθειας. Και εάν δεν τους την παράσχουμε, τότε μετά από κάποιο χρόνο θα ξεχυθούν από εκεί κύματα προσφύγων, οι οποίοι θα προσπαθούν να σωθούν από τον πόλεμο και την πείνα. Γι’ αυτό και Μόσχα συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας προς αυτήν την περιοχή. Ωστόσο η υπόθεση δεν περιορίζεται μόνο στην αγαθοεργία. Η Ρωσία προτίθεται να αποκαταστήσει πλήρη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες, υποστηρίζει ο υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Χωρών Ασίας και Αφρικής Λεονίντ Γκέβελινγκ:
Οι ρυθμοί της οικονομικής ανάπτυξης είναι τώρα πολύ υψηλοί στην Αφρική. Εκεί υπάρχουν πολλοί απόφοιτοι σοβιετικών ΑΕΙ, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό τμήμα των τοπικών ελίτ. Συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής και της επιχειρηματικής ελίτ. Οι Αφρικανοί εν γένει τρέφουν συμπάθεια προς τη Ρωσία, αυτό είναι γνωστό ήδη όχι μία δεκαετία. Γι’ αυτό αυτές οι επαφές έχουν και καλή υλική-χειροπιαστή βάση και ηθική-πολιτική. Η Αφρική αποτελεί στο εξής έναν πιθανό οικονομικό εταίρο της Ρωσίας με προοπτική.
Τα κράτη της Αφρικής δεν είναι τα μόνα, των οποίων τα χρέη διαγράφει η Μόσχα. Πρόσφατα η Ρωσία και η ΛΔ Κορέας διευθέτησαν το ζήτημα του χρέους της Πιονγιάνγκ έναντι της Μόσχας ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το καλοκαίρι της προηγούμενης χρονιάς η Ρωσία διέγραψε 12 δισεκατομμύρια αφγανικού χρέους, ενώ το 2008 χάρισε στο Ιράκ σχεδόν οκτώ δισεκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: