Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Το όπλο του ρινόκερου έγινε η Νέμεσίς του


Αντιπροσωπεύει τη δύναμή του, την αρματωσιά του, την άμυνα και την επίθεσή του. Το κέρατο του ρινόκερου, εκτός από αυτές τις ιδιότητες έχει και άλλη μία. Αποτελεί ένα από τα πιο ποθητά αντικείμενα στον κόσμο. Και αυτό έχει σημάνει την εξόντωσή του. Φέτος, στα φυσικά πάρκα της Νοτίου Αφρικής έχουν ήδη θανατωθεί περισσότεροι ρινόκεροι σε σχέση με ολόκληρο το 2011, με τη λαθροθηρία να περνά κάθε όριο, λόγω της επιστημονικά αβάσιμης πεποίθησης ότι τα κέρατα των ρινόκερων θεραπεύουν τον καρκίνο. Μια φήμη απειλεί ένα από τα σημαντικότερα ζώα του πλανήτη...

Δυόμισι μήνες πριν φύγει το 2012, η Νότιος Αφρική έχει χάσει - από μη φυσικά αίτια- τουλάχιστον 455 ρινόκερους, όταν ολόκληρη την περυσινή χρονιά λαθροκυνηγοί σκότωσαν 448 ζώα. Στη χώρα ζουν περισσότεροι από 20.000 ρινόκεροι, περίπου το 90% όσων υπάρχουν στην Αφρική και μέχρι την περασμένη δεκαετία, χάνονταν κατά μέσο όρο 15 ζώα το χρόνο, όμως τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.


Ο λόγος είναι τα κέρατά τους που έχουν φθάσει να πωλούνται ακριβότερα κι από το χρυσό, με την τιμή τους να αγγίζει τις 50.000 ευρώ το κιλό. Χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική ως φυσικά τονωτικά και αφροδισιακά, ενώ τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται στη νοτιοανατολική Ασία η πεποίθηση ότι γιατρεύουν τον καρκίνο. Κι αυτό έχει σημάνει τον αφανισμό ολόκληρων πληθυσμών σε περιοχές, όπου άλλοτε αφθονούσαν. H Νότιος Αφρική αποτελεί εξαίρεση, καθώς διαθέτει ίσως το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα διατήρησης ρινόκερων. Σημειώνουμε ότι, στις αρχές του 20ού αιώνα, ο νότιος λευκός ρινόκερος ήταν το κατεξοχήν απειλούμενο από τα πέντε είδη ρινόκερων, αριθμώντας λιγότερα από 20 μέλη. Το 2010, ο πληθυσμός τους είχε αυξηθεί στα 20.000 μέλη, γεγονός που τον καθιστά το πιο διαδεδομένο είδος στον πλανήτη.


Όμως επειδή το νοτιοαφρικανικό πρόγραμμα πέτυχε το στόχο του και τα νούμερα των ρινόκερων πολλαπλασιάσθηκαν, η χώρα βρέθηκε στο στόχαστρο των λαθροκυνηγών και μόλις πρόσφατα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιστρατεύσει άνδρες του στρατού, ακόμη και μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, σε μια προσπάθεια να βάλει «φρένο» στη λαθροθηρία που έχει φθάσει να απειλεί τη βιωσιμότητα μεγάλων πληθυσμών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ όπου, για λογαριασμό διεθνών συνδικάτων του εγκλήματος, λαθροθήρες χρησιμοποιούν οπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και ελικόπτερα για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: