Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012


Ο καθεδρικός ναός της Σαλαμάνκα, ο αστροναύτης και το Mariquelo


Η Σαλαμάνκα (Salamanca) είναι πόλη της δυτικής Ισπανίας και ιδρύθηκε την πρώιμη ρωμαϊκή εποχή. Είναι γνωστή και ως Χρυσή Πόλη (la Dorada) από το χρυσαφένιο χρώμα του ήλιου που αντανακλούν τα θρυλικά πέτρινα κτίσματά της φτιαγμένα από αμμόλιθο. Είναι γεμάτη από μικρές εκκλησίες, μοναστήρια και δύο εντυπωσιακούς καθεδρικούς ναούς, ο ένας εκ των οποίων κτίστηκε μεταξύ του 1513 και του 1733 σε ρυθμό γοτθικό και μπαρόκ. Ο συγκεκριμένος ναός, ο οποίος αποτελεί εθνικό μνημείο της χώρας και έχει συμπεριληφθεί από την Unesco στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έκτοτε συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε πολλές φορές. (http://www.catedralsalamanca.org/ingles.htm). Αργότερα προστέθηκε στην πρόσοψή του μια μικρή σκαλιστή πινελιά, που μοιάζει σαν… ιστορική φάρσα. Στο μεταξύ οι ντόπιοι εξακολουθούν κάθε Οκτώβριο να σκαρφαλώνουν στο καμπαναριό και να φωνάζουν…

Αστροναύτες, δράκοι και καραβίδες…

Το 1992, κατά τη διάρκεια των έργων επισκευής της εξωτερικής θύρας του ναού, ο υπεύθυνος για τις εργασίες αποκατάστασης Jerónimo Garcia ακολούθησε την παράδοση των προηγούμενων συντηρητών του μνημείου: Πρόσθεσε ένα σύγχρονο σκαλισμένο μοτίβο ανάμεσα στα παλαιότερα σκαλίσματα ως ένα είδος υπογραφής. Η επιλογή του Garcia – προφανώς στην προσπάθειά του να δημιουργήσει κάτι που να συμβολίζει τον 20ο αιώνα – ήταν ένας αστροναύτης ανάμεσα σε… αμπέλια. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Ενσωμάτωσε ακόμα έναν δράκο που τρώει παγωτό χωνάκι (με 3 μπάλες!), έναν ταύρο, έναν λύγκα και μια καραβίδα! (http://www.youtube.com/watch?v=Q6TnvQraRMU). Για ποιον λόγο; Άγνωστες οι εμπνεύσεις του καλλιτέχνη… Ωστόσο ο εν λόγω ναός προσελκύει τους πιστούς και τους περίεργους τουρίστες και για άλλους λόγους.

Το θαύμα του ναού

Ο σεισμός της Λισαβόνας την 1η Νοεμβρίου του 1755 είχε καταστροφικές συνέπειες για την πόλη της Σαλαμάνκα. Σύμφωνα με την τοπική λαογραφία, όσοι έτρεξαν στον καθεδρικό ναό για να σωθούν τον βρήκαν αλώβητο, με τις καμπάνες να χτυπούν (http://www.elmundo.es/elmundo/2007/10/31/espana/1193857776.html). Σε ανάμνηση του γεγονότος οι ντόπιοι κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου γιορτάζουν το Mariquelo, μια παράδοση που απαιτεί να σκαρφαλώσουν στον ανεμοδείκτη του πιο ψηλού τρούλου για να παίξουν φλογέρες και τύμπανα.( http://www.youtube.com/watch?v=6rqc5q8WLiE&feature=related). Ο σκοπός της αναρρίχησης είναι να ευχαριστήσουν τον Θεό και να δώσουν μια ομιλία ειρήνης και αλληλεγγύης, προσευχόμενοι για τους αρρώστους, τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι και όσους διακινδυνεύουν τη ζωή τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: