Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Κυκλώνας Sandy: Η επόμενη μέρα και τα νέα από τους Έλληνες της Νέας Υόρκης


Αυτό το πρωινό δεν πρόκειται να το ξεχάσει κανείς στις Πολιτείες της ανατολικής ακτής που μετρούν τις πληγές τους από το κτύπημα του τυφώνα Σάντι. Ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές έφτασε ήδη τις 40, όμως και τους πιο τυχερούς τους περιμένει μια πραγματική μάχη, όχι μόνο με τα καιρικά φαινόμενα που ακολούθησαν την υπερκαιταιγίδα, αλλά με τα απομεινάρια της καταστροφής που άφησε πίσω της η Σάντι.
Οι εικόνες από τη Νέα Υόρκη και τη Νέα Υερσέη είναι αποκαρδιωτικές. Υπάρχουν δρόμοι που έχουν κλείσει από κομμάτια μπετό και μέταλλο, από προθήκες καταστημάτων και σπασμένους κορμούς δένδρων. Πλατείες γεμάτες από αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν και εγκαταλείφθηκαν πολλά χιλιόμετρα από την αρχική τους θέση. Και λάσπη, ακαθαρσίες, σκουπίδια ενός πολιτισμού που μόλις δέχθηκε ένα σφοδρό χτύπημα στις υποδομές του. Υπάρχουν ακόμη σημεία όπου δεν έχει υποχωρήσει πλήρως το νερό και μέχρι να γίνει αυτό δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον τελικό απολογισμό των θυμάτων.
Ας πάμε όμως για λίγο και στους δικούς μας ανθρώπους, την ομογένεια. Όσον αφορά στους Έλληνες λοιπόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι κινδύνευσε κάποιος από εκείνους που ζουν στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης και της Νέας Υερσέης, παρά το γεγονός ότι στο Κουίνς με αρκετά μεγάλη ελληνική παρουσία, χθες μια τεράστια πυρκαγιά κατέκαψε 80 σπίτια. Η Γενική Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, Κούλα Σοφιανού, δήλωσε ότι μετά από επικοινωνία με παράγοντες της ελληνοκυπριακής παροικίας, αλλά και των ελληνικών κοινοτήτων της περιοχής, δεν έχει λάβει κάποια αρνητική πληροφορία.
Τώρα, κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό, το κόστος της οικονομικής καταστροφής για την ώρα εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια, ενώ ο αριθμός των νοικοκυριών που εξακολουθούν να μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μειώθηκε στα 6,9 εκατομμύρια, σε 15 Πολιτείες. Τεράστια προβλήματα αντιμετώπισαν χθες και οι αεροπορικές συγκοινωνίες καθώς 15.773 πτήσεις προς ή από την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών ακυρώθηκαν. Πάντως, σήμερα αναμένεται να επαναλειτουργήσει το διεθνές αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης.
Στη Νέα Υόρκη, τα σοβαρότερα προβλήματα, σύμφωνα με το Δήμαρχο, Μάικλ Μπλούμπεργκ, είναι η αποκατάσταση των συγκοινωνιών και της ηλεκτροδότησης. Το Μετρό θα τεθεί και πάλι σε λειτουργία μετά από τέσσερις ή και πέντε ημέρες, η δε ηλεκτροδότηση θα έχει αποκατασταθεί ενδεχομένως μέσα σε τρεις ημέρες.
Οι πολίτες, για να μετακινούνται, θα εξυπηρετούνται από το δίκτυο των λεωφορείων, το οποίο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως σήμερα. Την επαναλειτουργία του από σήμερα ανακοίνωσε και το Χρηματιστήριο της Wall Street, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία.
Σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής» κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και τη Δυτική Βιρτζίνια, μετά τη Νέα Ιερσέη και τη Νέα Υόρκη, αποδεσμεύοντας ομοσπονδιακά κεφάλαια για τους πληγέντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: