Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Στελέχη του ΒΒC συγκάλυπταν παιδόφιλο κορυφαίο παρουσιαστή του βρετανικού δικτύου


Τριγμούς ακόμα και στην ύπαρξη του BBC, όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα μπορεί να προκαλέσει το σκάνδαλο που ξέσπασε στα υψηλότερα κλιμάκια της ιεραρχίας του. Και δεν είναι ένα απλό σεξουαλικό σκάνδαλο που ξεχνιέται κάπως εύκολα. Πρόκειται για παραπλάνηση ανηλίκων και παιδεραστία από κορυφαίο παρουσιαστή του καναλιού που γνώριζαν αλλά απέκρυπταν επιμελώς στελέχη της διοίκησης εδώ και χρόνια. Το βρετανικό δίκτυο φαίνεται πως «κάλυπτε» επί δεκαετίες τη δράση του πρώην τηλεπαρουσιαστή του, Τζίμι Σάβιλ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της καριέρας του είχε παρενοχλήσει και κακοποιήσει σεξουαλικά ανήλικα κορίτσια και αγόρια.
Όπως έγινε μάλιστα γνωστό, η διοίκηση του BBC είχε ήδη από πέρυσι στην κατοχή της αποκαλύψεις για το «ένοχο» παρελθόν του πρώην τηλεπαρουσιαστή της. Είχε σχεδόν φτάσει στο σημείο να τα βγάλει όλα στον αέρα. Όμως, αν και υπήρξε ενθουσιώδης στην αρχή, ο αρχισυντάκτης της εκπομπής «Newsnight», Πίτερ Ρίπον που ασχολήθηκε με το θέμα, από τον περασμένο Νοέμβριο έκανε στροφή 180 μοιρών και άλλαξε την ιστορία του. Ο Ρίπον λέγεται ότι, απλώς ακολούθησε εντολές των ανωτέρων του, οι οποίοι τα περασμένα Χριστούγεννα προτίμησαν αντί να προβάλουν το θέμα, να το θάψουν και αντίθετα προτίμησαν να δείξουν δύο εκθειαστικά αφιερώματα στη μνήμη του Τζίμι Σάβιλ.
Όμως, φαίνεται πως το μυστικό του Σάβιλ ήταν γνωστό και στο αντίπαλο του BBC στρατόπεδο που έσπευσε να πλήξει το δίκτυο. Το παρασκήνιο οργίασε τις περασμένες ημέρες με αποτέλεσμα ο Ρίπον να «τεθεί σε διαθεσιμότητα» και το BBC να εξαναγκαστεί σε απολογία παραδεχόμενο, εμμέσως πλην σαφώς, πως ήξερε τα πάντα. Τώρα, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, και όπως υποστήριξε ο βετεράνος Βρετανός δημοσιογράφος Τζον Σίμπσον, το BBC, ένα από τα πλέον έγκυρα, αξιόπιστα και «αντικειμενικά» μέσα ενημέρωσης της υφηλίου, βρίσκεται αντιμέτωπο με «τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 50 ετών».
Ντουλάπα γεμάτη μυστικά
Πριν από περίπου έναν μήνα, προβλήθηκε στο ανταγωνιστικό του BBC κανάλι, ITV1, ένα ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με το οποίο ο παλαιός «θρυλικός» τηλεπαρουσιαστής του BBC και επιφανής «φιλάνθρωπος» Τζίμι Σάβιλ είχε κατά τη διάρκεια της καριέρας του παρενοχλήσει/κακοποιήσει σεξουαλικά εκατοντάδες ανήλικα κορίτσια και αγόρια. Μολονότι ο Σάβιλ, δεν είχε τη δυνατότητα να υποστηρίξει το δίκιο του, καθώς απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2011 σε ηλικία 84 ετών, εντούτοις, στην πορεία, η μία τηλεοπτική αποκάλυψη έφερε την άλλη, με αποτέλεσμα πλέον περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά, να έχουν συγκεντρωθεί τόσα στοιχεία, ώστε να ενδιαφερθεί η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου και να τίθεται σε άμεση αμφισβήτηση η αξιοπιστία του BBC. Η αποκάλυψη πως στελέχη του δικτύου γνώριζαν αλλά επέλεγαν να αποκρύπτουν τις «βρωμιές» του Σάβιλ, τράνταξε ολόκληρη την Αγγλία, ενώ απειλεί να παρασύρει και πολιτικούς του θατσερικού παρελθόντος, όπως την υπουργό Υγείας, Εντουίνα Κέρι, η οποία είχε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 διορίσει τον Σάβιλ... διευθυντή σε ψυχιατρική κλινική.
Τα πράγματα όξυνε ιδιαίτερα κι ένας δικηγόρος, ο Αλαν Κόλινς που υποστήριξε στον Observer πως εργαζόμενοι του BBC γνώριζαν ήδη από τη δεκαετία του 1970 πως ο Σάβιλ παρενοχλούσε σεξουαλικά ανηλίκους. Επειδή λοιπόν η κατάσταση πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, ο γενικός διευθυντής του BBC, Τζορτζ Εντουίστλ, πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Παρών θα είναι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που ήταν πολύ επικριτικός και έκανε λόγο για «ανησυχητικές εξελίξεις» σχετικά με το δημόσιο δίκτυο που χρηματοδοτείται αποκλειστικά με χρήματα των Βρετανών φορολογουμένων. «Το έθνος νιώθει αποτροπιασμό», είπε. «Νιώθουμε όλοι μας αποτροπιασμό ακούγοντας τις κατηγορίες σε βάρος του Τζίμι Σάβιλ... υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα τα οποία χρήζουν απάντησης», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: